18.3.09

ALTUNİZADE MAHALLESİ




Altunizade mahallesi ismini nerden almış,geçmişinde hangi hazineleri saklamakta,adıyla anılan yemeği vs.konularla geçmişte kalan bugün özlem duydugumuz güzelim Altunizade.



Altunizade - Altunizade İsmail Zühtü Paşa'nın yaptırdığı cami, semtinde bu adla anılmasına sebep olmuştur Zühtü Paşa'nın babası altın alım satımı ile iştigal ettiğinden Zühtü Paşa'ya da Altunizade denmiştir.Mahallede kendisin yaptırdığı adıyla anılan İsmail Züftü Paşa Camii vardır,Cami etrafında camiye ait bir Rüşdiye mektebi, bir hamam, muvakkithane, çeşme ve camie vakıf olarak bir sıra dükkân yaptırmıştır. Bugün mektep yıkılmış olup, hamam ise harabe halindedir. Kullanılacak durumda olan alanlar ise Vakıflar tarafından dükkan olarak kiralanmıştır.


Altunizade Köşkleriyle mesire alanlarıyla üzüm bağlarıyla bir zamanlar bambaşka bir yerdir,günümüzde mesire alanları pek fazla kalmamakla birlikte nufusun yoğunlaştıgı İş merkezlerinin Boğaz ve Çevreyoluna yakın olması sebebiyle tercih ettiği bir mahalle olmuş bu haliyle mahalleden çok İlçe'yi andırmaktadır.





ALTUNİZADE HARİTASI

Hiç yorum yok: